Heb ik aan alles gedacht?
- Marleen Bruyninckx
- 19 jan
- 4 minuten om te lezen

De afstand! Nu hoor ik jullie denken: ja deeeuuuuhhhh! Maar laat dit nu net de lastigste zijn in loslaten voor jou als ouder. Ga je taxi blijven spelen? Moet het openbaar vervoer genomen worden of zal de fiets het vervoersmiddel worden?
Vooral die laatste 2 zorgen voor ongerustheid. Het 12-jarig kind, dat zich eigenlijk al groot voelt, moet ineens
verantwoordelijk zijn om zelf op school te geraken. Het is een moeilijke inschatting of ze hier wel klaar voor zijn. Het wordt een lesje in loslaten en het zal allicht wel eens fout lopen, maar onthou dan dat ze hier enorm veel uit leren. Laat ze die verantwoordelijkheid maar nemen en laat ze maar groeien op dat vlak. Ik weet het: een van de moeilijkste taken als ouder!
Luister naar advies. Het advies van de school krijg je vaak op het einde van het 6de leerjaar. Op dit moment is het moeilijk om hier echt rekening mee te houden. Toch is het belangrijk om bij de schoolbezoeken ook te kijken naar de doorgroei. Als je kiest voor een school met enkel doorstroomrichtingen, zal je van school moeten veranderen als je kind op termijn toch liever een richting in dubbele finaliteit wil volgen. Er zijn scholen die beide finaliteiten aanbieden en dan is een schoolverandering vaak niet nodig. Kijk dus niet alleen naar het eerste jaar of eerste graad, maar ook wat de school verder aanbiedt.
Richtingen. De richtingen zijn in elke school verschillend. Zo bieden scholen richtingen aan binnen een bepaald domein. Binnen dat domein hebben veel scholen richtingen binnen de verschillende finaliteiten en kan je makkelijk switchen. Dit is echter niet voor alle scholen zo. Kijk dus naar de interesses van je kind en binnen welk domein hij of zij zich goed voelt. Is de keuze nog te moeilijk op dit moment, ga dan verschillende domeinen ontdekken. Het is niet zo dat, als je nu kiest voor een bepaald domein, je niet meer kan veranderen. Dat kan natuurlijk nog altijd. Ook is de eerste graad opgebouwd dat je nog van verschillende zaken kan proeven voor je een definitieve keuze moet maken. Zo heeft elke school in de eerste graad 27 of 25 uren die in alle scholen hetzelfde zijn. De andere uren kunnen de scholen zelf inrichten. Ga vooral naar deze uren kijken. Welke domeinen kunnen ze ontdekken in deze uren. Worden er remediëringsuren ingericht of verrijkingsuren? Vraag zeker naar de inhoud van deze uren.
Het schoolklimaat. Dit zal bepalen of je kind zich goed voelt op een school of n iet. Dit schoolklimaat kan je opsnuiven door de vele scholen te gaan bezoeken. Let wel op, tijdens de opendeurdagen zet elke school natuurlijk zijn sterktes in de verf. Probeer hier door te kijken. Ga met de leerkrachten in gesprek en probeer in te schatten hoe de houding van de leerkrachten is ten opzichte van de leerlingen. Staan ze dicht tegen de leerlingen of is er eerder een bepaalde afstand. Als er leerlingen aanwezig zijn, aarzel dan niet om hen ook aan te spreken. Waar heeft jouw kind nood aan? Doe die opendeurdagen dus niet te snel, maar neem je tijd op elke school om je te laten onderdompelen in de sfeer van de school.
De aard van je kind. Deze tip hangt nauw samen met de vorige tip. Luister zeker ook naar je kind. De ene school past beter bij het ene kind en bij iemand anders dan weer een andere school. Het gevoel dat de school je geeft, is zeker een goede parameter om te beslissen. Ga hier niet te licht overheen.
6. Zorg. Het zorgbeleid is van school tot school anders. Bevraag dit heel goed als je op bezoek gaat: hoe worden de klasgroepen samengesteld, krijgen de kinderen leren leren, wat kan je doen als het moeilijker gaat, wat doet de school als het moeilijker gaat? Kan je gemakkelijk in contact komen met de leerkrachten en het zorgteam, zijn ze bereikbaar? Heeft je kind leerproblemen? Informeer dan zeker welke maatregelen er worden genomen voor dit leerprobleem. Ga hier niet te rap over, want dit is een belangrijk onderdeel van een school.
Vriendjes. Die vriendjes zorgen soms voor discussie tussen ouder en kind. Voor je kind zijn de vriendjes heel belangrijk. Het is een moeilijke oefening om hier rekening mee te houden. Hoe ver ga je mee in de wens van je kind om samen te zitten met andere kinderen? Als je kind heel sociaal is en snel vrienden maakt, kan je dit wat losser laten. Leg wel altijd uit waarom jij een bepaalde keuze zou maken. Is je kind minder sociaal en maakt het minder snel vrienden? Dan is het voor sommige toch wel noodzakelijk om samen met vriendjes naar een nieuwe school te gaan. De eerste schooldag zal hierdoor net iets minder spannend zijn als ze weten dat er vertrouwde gezichten zullen zijn. Het welbevinden van je kind is heel belangrijk in het leerproces. Als je kind zich niet goed voelt, zal het leren en studeren ook moeilijker verlopen. Die vriendjes zorgen vaak voor discussie, maar ga deze discussies niet uit de weg en probeer je kind zeker te begrijpen.
Motivatie. Onze laatste tip gaat over motivatie. De voorwaarde om tot leren te komen. Neem daarom in alle processen ook je kind mee. Het is belangrijk dat jullie samen achter de keuze staan. Jullie moeten er samen voor gaan! Het geeft je kind een fijn gevoel als jullie een team vormen die er samen voor gaan!
SUCCES!
Comments